Balletkorpsets ledestjerne

Artikel af Vibeke Wern, bragt i Berlingske Tidende den 1. april 2009

40 år. Henriette Brøndsholm giver liv på scenen som ledende korpsdanser i Den Kgl. Ballet.

Klassiske balletter som »Sylfiden«, »Giselle« og »Svanesøen« er fyldt med smukke formationer og lange rækker af tylsklædte danserinder. Korpsdansere som på én gang er anonyme og stærkt nærværende, og som er så vigtige for helheden og balletternes æstetiske udtryk.

Forrest i rækken af Den Kgl. Ballets sylfider, wilier og svaner har man i mange år kunnet se Henriette Brøndsholm, som i dag fylder 40 år.

En altid positiv, veloplagt og sikker korpsdanser, der diskret giver impuls og fælles åndedrag til sine meddansere og er kendt for sin høje arbejdsmoral.

Men Henriette Brøndsholm med de store smukke øjne og det klare kropssprog kan sandelig også tegne personlige karakterer i solistiske partier. Hun har været en rørende Effy i »Sylfiden« og var kær og koket som dukken Coppelia i balletten »Coppelia«. I »Napoli« har hun været najaden Coralla og i »Et Folkesagn« Else Fadebursterne. Men hun har også danset i det moderne balletrepertoire i værker som »Dødens Triumf«, »Odysséen« og »Silk & Knife«.

Uddannet ved Det Kgl. Teaters Balletskole debuterede Henriette Brøndsholm som barn i rollen som en af de små svævesylfider i »Sylfiden«. Som voksen har hun selv med respekt og lydhørhed undervist børnene på Det Kgl. Teaters Balletskole.

Henriette Brøndsholm har også talent for andet end dans. Hun er ferm på en computer og har taget udvidede edb-kurser, og hendes organisatoriske talent er kommet bl.a. dansernes pensionskasse til gode.
Endvidere er Henriette Brøndsholm en yderst velformuleret mundtlig formidler, som Det Kgl. Teaters balletpublikum har kunnet opleve, når hun har holdt fine introduktionsforedrag.

Da foreningen Ballettens Venner sidste år indstiftede en ny Applauspris, modtog Henriette Brøndsholm som den første prisen for bl.a. »sin vigtige og vedholdende indsats som korpsdanser for Den Kgl. Ballet, hvor hun har lagt krop og sind til roller gennem mere end 20 år. Hun er en upåklagelig korpsdanser: Altid på pletten, altid i form og altid med en komplet hukommelse af selv de sværeste trin. Henriette Brøndsholm er en danser, der gør scenen levende,« lød det i motivationen.